20 Haziran 2012 Çarşamba

Oruç tutmanın faziletleri sevapları nelerdir Oruç niye tutulur

Allah’ın bize emrettiği ibadetleri yaparken tek amaç Allah’ın rızasını kazanmaktır. Bütün varlıkları yaratan Allah, emrettiği ibadetlerde hiç şüphesiz hem birey hem de toplumla ilgili birçok fayda var etmiştir. Oruç da böyledir.
Orucun insan üzerinde oluşturduğu en büyük etki, insanın kendini eğiterek güçlü bir irade sahibi olmasını sağlamaktır. Böylece insan, Allah uğruna pek çok zorluğa katlana­bileceğim, iradesini güçlendirerek kendi sınırsız istek ve zevklerini dizginleyebileceğim öğrenmiş olur. Oruçlu kişi Allah’ın rızasını elde etmek için açlık ve susuzluğa dayanır. Böylece tahammül ve sabır sınırlarını genişletir. Hz. Peygamber (as) “Oruç, sabrın yarısı­dır.” buyurur. Ayrıca yemek içmek gibi insan için çok önemli ve vazgeçilemez bir ihtiyaç, bir ay boyunca Allah emrettiği için sınırlandırılmış olur. Bu da insanda “Kendi istek ve irademle zorunlu bir ihtiyaçtan uzak durabiliyorsam demek ki kötü ve çirkin davranış­lardan da uzak durabilirim.” düşüncesini oluşturur. Böylelikle oruç insanda güzel bir ahlâka sahip olmanın kapılarını açar.
Hz. Peygamber (as), oruçlu iken nasıl davranılması gerektiğine dair şu tavsiyede bulu­nur: u Birisi size sataşacak olursa ‘Ben oruçluyum1 deyin.” Oruç Allah’a karşı samimiyeti ve kulluğu pekiştirir. Sahip olunan nimetlerin farkına varılmasını ve insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma ruhunun güçlenmesini sağlar. Oruç tutarak açlık ve susuzluğun ne demek olduğu öğrenilir. Allah’ın verdiği nimetlerle yetinme ve kanaat sahibi olma gibi önemli bir özellik kazanılmış olur. Oruç, hem sahip olunan imkân ve nimetlerin fark edilmesine hem de ihtiyaç sahibi insanların durumunu düşün­me ve onlara yardım etme fırsatı oluşmasına zemin hazırlar.
Ramazan, Kur’an ayıdır. Çünkü Kur’an, Peygamberimize (as) ramazan ayında indirilme­ye başlanmıştır. Dolayısıyla ramazanda oruç tutmak, Kur’an’ın vahyedilmesini anmaya da vesile olur.
Peygamberimizin (as) “Bir kimse inanarak ve karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek oruç tutarsa onun geçmiş günahları bağışlanır.” hadisi bir müjdedir. Oruç tutan insan geri kalan hayatında temiz bir sayfa açmış olur, kendini günahlardan ve kötülüklerden uzak tutmaya çalışır.
Oruç, ayrıca sağlık açısından da birtakım faydalar sağlar. On bir ay boyunca durmaksızın çalışan vücut, âdeta bir aylık bir bakıma alınmış olur. Nitekim Peygamberimiz (as) “Oruç tutun, sağlıklı olun.” buyurmuştur.
Oruç, insana on bir ay boyunca sürdürdüğü gündelik hayat akışını değiştirebildiğini gös­terir. Böylece insan, kendini iyiye ve doğruya yönlendirebileceğini, hayatında istediğin­de değişiklikler oluşturabileceğini kavrar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder