20 Haziran 2012 Çarşamba

Karlofça Antlaşması nedenleri önemi maddeleri

Karlofça Antlaşması, Osmanlılarla Kut­sal Birlik (Avusturya, Polonya, Venedik ve Rusya) arasındaki çatışmaları (1683-99) so­na erdiren barış antlaşması (26 Ocak 1699). Bu, antlaşmayla Erdel (Transilvanya) ve Macaristan’ın büyük bölümü Osmanlıların denetiminden çıkarak Avusturyalıların eli­ne geçmiş, Orta Avrupa’nın doğusunda Osmanlı nüfuzu belirgin biçimde zayıfla­mıştır. 1697 yazının sonlarında kuzeye doğru bü­yük bir sefer düzenleyen II. Mustafa, 11 EylüPde Zenta (bugün Senta) Çarpışmasın­da Savoie prensi Eugène’in önünde ağır bir yenilgiye uğradı.
Padişah daha önce de Avusturyalılar karşısında bozguna uğramış­tı; ayrıca Rusların tehdidi sürüyor, savaş dışındaki İngiltere ve Hollanda da Osmanlı Devleti’ne diplomatik baskı uyguluyordu. Bu durumda II. Mustafa görüşme masasına oturmaya razı oldu. 1698′de Belgrat yakın­larındaki Karlofça’da (bugün Sremski Karlovci. Yugoslavya) başlayan görüşmeler 72 gün sürdü. Böylece Osmanlılar ilk kez
Avrupa ülkeleriyle görüşmeyi, tarafsız güç­lerin aracılığını ve yenilgiyi kabul ediyordu. 26 Ocak 1699′da Osmanlı Devleti, Avustur­ya, Polonya ve Venedik’le banş antlaşmala­rı imzaladı. Antlaşmayla Theiss (Tisa), Maroş (Mureşul) ve Tuna ırmaklanyla çev­relenen Temeşvâr’daki Banat dışında bütün Macaristan, Erdel, Hırvatistan ve Slovenya Avusturyalılara veriliyordu. Bu antlaşma 25 yıl süreyle geçerliliğini korudu. Venedikliler ise 1715′te Osmanlıların geri alacağı Mora Yarımadası (Pèloponnesos) ve Cattaro (Kotor) limanıyla birlikte Dalmaçya’nın büyük bölümünü ele geçirdiler.
Polonya, Moldavya’da fethettiği toprakları bıraktı, ama buna karşılık Podolya’yı ve Dinyeper Irmağının batısında 1672′de Osmanlıların eline geçen bazı Ukrayna topraklarını elde etti. Osmanlılarla Ruslar Karlofça’da yal­nızca iki yıllık bir ateşkes üzerinde anlaştı­lar. Ama 14 Temmuz 1700′de imzalanan İstanbul Antlaşması’yla Azak Ruslara veril­di ve çarın İstanbul’da sürekli bir diploma­tik heyet bulundurmasına izin verildi. Azak 17U’de Osmanlı topraklarına katıldıysa da 1783′te yeniden Ruslara geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder